Hledá se prezident

Přinášíme další nominace známých osobností českého a kulturního života na křeslo prezidenta republiky.

Jan Burian, hudebník a moderátor

V první chvíli se mi chce tuto otázku vůbec nepromýšlet, protože mám dojem, že bych se měl zabývat podstatnějšími věcmi. Pak se samozřejmě ptám, proč ten dojem mám a jak se mohlo stát, že prezidentská funkce v mých očích ztratila na vážnosti. Vzápětí si začínám přát, aby tu funkci dostal někdo, komu by se podařilo vážnost a autoritu tohoto úřadu obnovit. Neměl by to asi být muž, protože model silného samce, který má odpověď na každou otázku, už se vyčerpal. Neměl by to být někdo, komu moc záleží na politické kariéře, protože takový člověk je snadno korumpovatelný. Měl by to být někdo, kdo má pevný hodnotový žebříček a kdo osvědčil svou statečnost v minulosti, tudíž se předpokládá, že by měl dost odvahy i jako hlava státu. A měl by to být někdo, kdo má velké osobní kouzlo, schopnost vést dialog, kdo má v sobě jistý druh důstojné pokory, neboť je vzdělán. Vyšla mi Jiřina Šiklová.

 

Honza Dědek, publicista

Abych se přiznal, tak kdo by měl být příštím českým prezidentem, jsem zatím řešil asi tolik jako to, jak by měla vypadat architektura na Měsíci. Jsem totiž přesvědčen, že to opět bude Václav Klaus. Nepochybuji, že si i pro své druhé funkční období dokáže obstarat potřebný počet hlasů napříč politickým spektrem. Jen by mě zajímalo, co za své zvolení nabídne poslancům KSČM tentokrát.

 

Jiří Šnajdauf, přednosta kliniky dětské chirurgie 2. lékařské fakulty UK, Fakultní nemocnice Motol

Nejsem žádným fandou současného prezidenta, ale nemůžu popírat skutečnost, že na tomto postu je mi bližší, nežli tomu bylo v době, kdy působil v křesle premiéra.

Snad bych i přemýšlel o jiných jménech, to by ale musel být u nás jiný způsob volby hlavy státu. Nastavení v současné chvíli jasně ukazuje na to, že prezidentem se s největší pravděpodobností stane znovu Václav Klaus. Zdá se mi to být pro Českou republikou nejlepším řešením.