došlo

Ad Nepřizpůsobiví a neschopní

(A2 č. 7/2009)

V článku Nepřizpůsobiví a neschopní se autor dopustil jednoho zjednodušujícího tvrzení, které, myslím, může vyvolat nedorozumění, a proto vyžaduje komentář. Mluvím o pasáži, že Člověk v tísni dlouhodobě prosazuje převod problému diskriminace Romů na problém „kultury chudoby“ a tím zpochybňuje legitimitu Romů, kteří reprezentují své etnikum v různých institucích. Pravda je, že naše organizace dlouhodobě poukazuje na sociální rozměr problémů, kterým čelí mnozí Romové v této zemi. K popisu některých jevů v sociálně vyloučených lokalitách jsme navrhovali využít i konceptu „kultury chudoby“ Oskara Lewise, o jehož vhodnosti se vedou celosvětové polemiky. Nikdy jsme však nepopírali faktickou diskriminaci Romů v mnoha oblastech života, která je klíčovou příčinou většiny potíží, jež dnes řešíme. Současně jsme pro maximální zapojení všech občanů do řešení záležitostí, které se jich týkají, a Romy z toho samozřejmě nevyjímáme. Ne náhodou klade evropská komise velký důraz na participaci sociálně vyloučených, chudých a jinak znevýhodněných na procesech změny, protože když je kdokoli jen pasivním objektem nějakých politik, ty zhusta selhávají. Naší prioritou je podpora autentické participaci konkrétních občanů na lokálním rozhodování, protože tak se vyhneme sporům o legitimitu reprezentace.

Může se zdát, že jsem příliš citlivý a polemizuji o margináliích, leč upřímně se domnívám, že neúspěch různých strategií a postupů byl v minulosti do značné míry podmíněn právě nepřesnými formulacemi a následným neporozuměním. Je namístě dávat si opravdu pozor, abychom si vzájemně rozuměli.

Karel A. Novák, ředitel programů sociální integrace, Člověk v tísni, o.p.s.

 

 

Památník národního písemnictví (PNP)

Jsem velmi potěšen snahou Společnosti přátel PNP napomoci řešení některých aktuálních problémů této významné kulturní instituce. K vašemu návrhu na vypsání výběrového řízení na místo ředitele PNP však musím sdělit, že ředitelem PNP jsem ke dni 1. 4. 2009 jmenoval Mgr. Zdeňka Freislebena. Dovolte, abych vyjádřil přesvědčení, že naléhavé úkoly Památníku národního písemnictví se podaří postupně dořešit a Společnost přátel PNP bude toto úsilí nadále podporovat.

Václav Jehlička, adresováno Společnosti přátel PNP

 

 

Drážďanská cena lyriky 2010

Drážďanská cena lyriky je vyhlašována každý druhý rok a v září 2010 bude udělena po osmé. Byla založena na podporu současné básnické tvorby a je dotována částkou 5000 EUR. Vypisuje ji primátor zemského hlavního města Drážďan. Uchazeči z německy mluvících zemí a z ČR mohou být navrženi nakladatelstvími, redakcemi literárních časopisů, autorskými svazy či literárními sdruženími. Vítány jsou i přihlášky jednotlivců! Přihlášky do soutěže se přijímají do 30. září 2009.

Uchazeči zašlou minimálně 6 a nanejvýš 10 básní v pěti vyhotoveních psaných na stroji nebo na počítači a svoji stručnou bio-bibliografii s aktuální adresou. Nesmějí uvést své jméno: zvolí si heslo, kterým všechny své texty označí.

Tříčlenná česká porota 1. kola vybere z českých návrhů až 5 autorů. Stejný počet autorů vyberou ze všech německojazyčných uchazečů tři němečtí porotci, a to do 1. 2. 2010. Nominovaní autoři postoupí do finále soutěže, které se uskuteční v rámci festivalu lyriky BARDINALE 2010 v Drážďanech. Zde budou před hlavní porotou a publikem prezentovat své příspěvky do soutěže.

Veškeré zaslané texty všech nominovaných uchazečů budou renomovanými literárními překladateli přeloženy do druhého jazyka, aby je hlavní porota (česko-německá) měla k dispozici.

Obě poroty (1. a 2. kola soutěže) vybírají bez ohledu na osobu autora/autorky, tj. jména uchazečů se jim neoznamují.

Přihlášky do soutěže o Drážďanskou cenu lyriky je třeba podat klasickou poštou (ne doporučeně!) do 30. 9. 2009 na adresu:Dresdner Literaturbüro e. V., Antonstrasse 1, 01097 Dresden, tel./fax: +49 351 804 50 87.