Vážené čtenářky a vážení čtenáři,

Vážené čtenářky a vážení čtenáři!

Začíná vycházet nový týdeník. Je dobrým zvykem v takové chvíli odpovědět na základní otázky: proč má vycházet a co jeho redakce míní nabízet.

Týdeník, který se zabývá kulturou, v České republice kupodivu nevychází. Na první pohled to vypadá, jako by se v kultuře nic naléhavého nedělo: v několika posledních letech zaniklo nemálo časopisů zaměřených na umění a kritické myšlení, mainstreamová média, včetně deníkových příloh, zdivočela a pocit zatuchlosti z naší umělecké scény a kulturního provozu narůstá. Přitom ale pořád roste počet festivalů, jezdit za hranice za uměním je pro nás samozřejmost (nebo samozřejmý sen), začínáme kulturu znovu chápat jako možnost pochopení jiných světů. První generace mladých lidí, kteří studovali v zahraničí, se začíná vracet a uplatňovat jiné nároky. Není tedy pravda, že se nic neděje. Jsme přesvědčeni, že noviny, které budou solidně a duchapřítomně informovat o dění v kultuře, i té zatím nepříliš viditelné, o společnosti a politice, jsou tu potřeba.

Název A2 je odvozen od adresy Americká 2, prostoru zvláštního ducha a historie. Snad se nám podaří uchovat v listu atmosféru vzdušného a světlého prostoru bývalého ateliéru, kde nový týdeník sídlí. Slovo kultura v podtitulu pro nás není jen synonymem umění. Kulturu hledáme a zkoumáme u všech veřejně činných osob či skupin, včetně politiků. Myslíme si, že nahlížet společenské a politické dění prizmatem kultury může být nejen užitečné, ale i zábavné.  Současná kultura je v pohybu, je otevřená světu, nedá se uzavřít do specializovaných zásuvek (grantových, oborových, publicistických, národních). Není bezzubá. Nutí člověka být ve střehu, v omylech si tvořit názory a kritéria, být vášnivě pro či proti. Pro tento pohyb chceme mít vhodné místo, třeba týdeník A2.

Každý týden vám budeme nabízet kompetentní informace o kulturních akcích v regionech ČR i v zahraničí, o nových knihách i dalších médiích. Budeme pro vás recenzovat nové knihy, filmy, výstavy a představení, otiskovat komentáře ke společenskému a politickému dění od autorů s kulturními nároky. K pravidelným žánrům našeho listu patří rozhovor, esej nebo ukázka z beletrie či poezie.

Vytvářet prostor pro kultivaci dialogu, periodikum, které čtenáře nepodceňuje, ale je mu společníkem, je pro nás radostná práce. Uděláme všechno pro to, aby A2 oním prostorem byl.