ovšem

Diskuse o úloze žen v politice na Blízkém východě, které jsme se věnovali v tématu Ženy – islám – politika (A2 č. 19/2007), pokračovala na trochu jiné úrovni ve Vídni. Rakouská ministryně zahraničních věcí Ursula Plassniková tam svolala mírový summit, jehož účastnice měly hledat cestu k dosažení trvalého příměří na Blízkém východě. Příležitost využila americká ministryně zahraničí Riceová k tomu, aby předvedla svou něžnou tvář. Ujistila přítomné, jak jí leží na srdci palestinské děti, a vyjádřila připravenost k ústupkům při jednání s Íránem. „Jsme připraveni změnit 27 let starou politiku a posadit se s Íránem za jednací stůl. Ale nikoli v situaci, kdy bude Teherán vyvíjet technologii k výrobě jaderných zbraní,“ řekla Riceová. Jednání sice nepřineslo žádné konkrétní výsledky, jeho význam ale pozorovatelé spatřovali zejména v tom, že se tu pod záminkou ženských záležitostí poprvé setkaly americká a izraelská ministryně zahraničí s letošní předsedkyní VS OSN šejkou Haja Al Chalifa z Bahrajnu, bývalou palestinskou ministryní Hanah Ašrávíovou a členkami vlád z Libanonu, Egypta a dalších zemí Blízkého východu, které neuznávají stát Izrael. Mohou se ale opravdu stát ženy místo války pokračováním diplomacie jinými prostředky?

Filip Pospíšil

 

Polský ministr školství Roman Giertych z ultrakonzervativní Ligy polských rodin si připsal další zářez na svou reformní pažbu. Svým novým návrhem (údajně vytvořeným na základě přání středoškolských pedagogů), který by měl od příštího školního roku změnit povinnou literaturu na středních školách, se snaží radikálně přepsat literární kánon. Z předepsané literatury by podle něho měli zmizet mezi jinými Kafka, Goethe, Dostojevskij, Gombrowicz, Witkiewicz nebo Herling-Grudziński a jejich místo v osnovách nahradit historicko-dobrodružné romány Henryka Sienkiewicze, běžnému Polákovi neznámý spisovatel Jan Dobraczyński (1910–1994), který ve své pravicové tvorbě „prezentoval problémy spojené s vírou a katolickou etikou“, nebo dílo Jana Pavla II. Důvody literární čistky jsou nasnadě: Gombrowicz byl údajně homosexuál, Witkacy tvořil pod vlivem drog a Kafka byl Žid. Zprávu o institucionálním řešení případné homosexuality Tinky Winkiho z dětského seriálu Teletubbies tak vystřídala mnohem zásadnější kauza, která už nevyvolává úsměv, ale mrazení.

Karel Kouba

 

„Diskriminuje společnost Romy, nebo Romové společnost?“ je název veřejné diskuse, kterou uspořádal deník MF Dnes spolu s iDnes.cz v aule Ostravské univerzity a on-line i v televizním přenosu ji všem zájemcům zpřístupnil na svých webových stránkách. Neuvěřitelné. Noviny, které se stále prezentují jako seriózní, chtějí diskutovat o tom, jak jedna etnická skupina diskriminuje většinu. Položené otázce odpovídal i výběr hostů. Kromě ombudsmana Motejla, Milana Horváta a Kumara Vishwanathana, kteří bohužel účast v takovéto diskusi neodmítli, byli dalšími řečníky i senátorka Janáčková a Jiří Čunek. Ona jako starostka jednoho obvodu Mariánských Lázní nabízela zakoupení letenek do Británie Romům, kteří se dobrovolně vystěhují z města, a on je jako starosta rovnou z města (Vsetín) vystěhoval. Redaktoři MF Dnes se hájili tím, že akce přispěje k prohloubení diskuse o této problematice. Zmohli se ale jen na nebezpečnou provokaci. Je na čase položit otázku, co vše mohou média kvůli větší sledovanosti dělat a jak jim v tom můžeme bránit.

Martina Křížková

 

Když se v posledních komunálních volbách v Praze 5 jasně ukázalo, že tehdejší starosta Milan Jančík (ODS) nezískal takřka žádné preferenční hlasy, mnozí, včetně asi poloviny jeho stranických kolegů, jásali. Gigantický „kuchař Mejla“, jak se sám označoval v předvolebních materiálech, měl po letech opustit čelné místo na radnici a nechat konečně vládnout jiné. Jenže jeho neochvějná touha pokračovat ve své funkci způsobila doslova rozklad celé politické scény v Praze 5. Kromě komunistů se všechny strany rozdělily na dva tábory a jančíkovci nakonec zvítězili. Základ sporu byl nejen v mnoha kauzách, které podle letitých členů ODS mohly stranu poškodit, hlavním důvodem byly takzvané černé duše, které zřejmě na Jančíkův impuls asi před rokem houfně vstoupily do místních sdružení ODS v Praze 5. Znalecký posudek pak jejich přihlášky komentoval tak, že jich většinu podepsala jedna osoba.

Černé duše jsou ale podle pražského vedení strany problémem zažehnaným, „ti lidé totiž skutečně existují“, takže na nedá­vném, opozicí bojkotovaném oblastním sněmu hlasovali. Opozici v ODS tak zbyly oči pro pláč, protože černé duše se skutečně ukázaly. Okamžitě přiběhly podpořit jančíkovce a opozičníky vymést s oblastní rady. Za Jančíkem, kterého z „neznámých důvodů“ podporuje i první místopředseda strany Pavel Bém, tak nyní stojí síla, se kterou si již ODS ve svých řadách neporadí. Kam až tak úspěšný podnikatel, kuchař Mejla vystoupá? Možná jej brzy uvidíme ve vysoké politice.

Jakub Mračno