Málo času, málo peněz

Anketa o úspěších a potížích českého komiksu

V posledních letech se pravidelně píše o tom, jak se v Česku daří původní komiksové tvorbě. Oslovili jsme proto několik osobností, které na tom mají zásluhu nebo se daným žánrem profesně zabývají, aby shrnuly, kde má podle nich tuzemská komiksová tvorba, ale i s ní spojený provoz, svá silná a naopak slabá místa.

1. Jaké jsou největší úspěchy současného českého komiksu?

2. S jakými nešvary naopak bojuje?

 

 

Vojtěch Mašek

komiksový autor

1. Českému komiksu se podařilo vymanit ze škatulky dětského nebo nenáročného, zábavného média. Vznikají komiksy mnohovrstevnaté, autobiografické i vizuálně a obsahově experimentální. Úspěchem je nepochybně skutečnost, že jsou čas od času některé přeloženy, hlavně do francouzštiny, ale i dalších jazyků. Z poslední doby mě napadá například komiks R.U.R. Kateřiny Čupové. Česká komiksová scéna podle mého názoru nemá nějaké specifické společné znaky. Typické pro ni je, že se skládá ze zajímavých a originálních solitérů a solitérek. Už samotný fakt, že tu v podmínkách, které nejsou zrovna ideální, vznikají velká a nekompromisní komiksová alba jako Rváčov nebo Oskar Ed, považuji za obrovský úspěch.

2. Myslím si, že je mylné považovat komiks a priori za sdílnější a srozumitelnější disciplínu a z toho důvodu ho využívat jako popularizační …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě