Příběhy pohřbené pod ledem

Dánské vyrovnání s kolonialismem

V posledních letech vychází najevo, že Dánsko v druhé polovině minulého století významně pošlapávalo lidská práva Inuitů a zejména Inuitek. Severská země stojí před nutností vypořádat se s násilným převážením grónských dětí na své území či nucenými sterilizacemi inuitských žen.

Na přelomu roku obletěla svět zpráva, že v letech 1966 až 1970 nechala dánská vláda více než čtyřem tisícům grónských žen protiprávně zavést nitroděložní tělísko. Před několika lety se zase na veřejnost dostaly informace o experimentálním přestěhování inuitských dětí do Dánska, které dopadlo katastrofálně. Zatímco ve Skandinávii tyto události plní stránky novin, česká média je zmiňují jen okrajově. Přitom my sami máme se snahou o vymazání něčí identity velké zkušenosti a stále nejsme s procesem vyrovnávání se s minulostí u konce.

 

Experiment s dětmi

První lidé osídlili Grónsko již 2500 let před naším letopočtem. Počátkem 17. století si na ostrov začal dělat zálusk dánsko­-norský král Kristián XI., jenž vyslal k jeho břehům mnoho, většinou neúspěšných výprav, dalších sto let ostrov kontrolovalo několik inuit­ských skupin. V roce 1721 byla do Grónska poslána obchodně­-misijní expedice Hanse Egedeho, který začal v zemi šířit křesťanství, v čemž mu pomáhali …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě