Schůzky v baru Memories

Karafiátová revoluce a román Nezapomenutelní Lídii Jorge

Autoritářský konzervativní režim v Portugalsku před půlstoletím ukončila nenásilná revoluce, ale ani dnes není zvykem o některých skutečnostech mluvit veřejně. Zámlkám ve společenské paměti se věnuje román Nezapomenutelní přední portugalské spisovatelky Lídii Jorge, který letos vyšel česky.

V dubnu si Portugalsko připomnělo padesáté výročí od karafiátové revoluce, která ukončila čtyřicetiletý ultrapravicový režim Nového státu (Estado Novo) a odstartovala rozpad jednoho z posledních koloniálních impérií na světě. Výročí, jež země oslavila ve velkém stylu, dostalo prostor i u nás: Portugalské centrum v Praze – Instituto Camões uspořádalo tematickou výstavu a nakladatelství Protimluv uvedlo český překlad prózy Nezapomenutelní (Os Memoráveis, 2014) od současné portugalské spisovatelky Lídii Jorge. Ta by se měla osobně zúčastnit festivalu Svět knihy 2025, na kterém bude Portugalsko hlavním hostem.

 

Vratké impérium

V letech 1933 až 1974 fungoval v Portugal­sku autoritářský režim (nikoliv fašistická diktatura, jak se občas nesprávně uvádí), v je­­hož čele stál až do roku 1968 António de Oliveira Salazar, kterého vystřídal Marcelo Caetano. Nový stát se vyznačoval tvrdou kontrolou politických oponentů, cenzurou a potlačováním veškerých snah …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě