Vytvořit nový univerzalismus

S Michaelem Hauserem o socialismu v době globalizace

S filosofem Michaelem Hauserem jsme hovořili nad jeho poslední knihou – Manifestem socialistického hnutí (viz A2 č. 2/2024). Dílo si klade nemalé ambice: v době mnohačetných krizí a narůstajícího chaosu vytyčit orientační body pro znovuoživení socialistické politiky.

Jaká strašidla dnes obcházejí Evropou?

Na vzestupu je především konzervativní populismus a zároveň selhává liberální demokracie, což spolu souvisí. Na globální rovině hrozí války, dokonce i mezi supervelmocemi. Zásadní je klimatická a celkově environmentální krize. A to vše je spojeno s extrémním růstem sociál­ních nerovností.

 

Co znamená, že selhává liberální demokracie?

Liberální demokracie, respektive její instituce, parlament, volby, politické strany, ztrácejí svoji legitimitu. Šestapadesát procent obyvatel sedmnácti vyspělých zemí se domnívá, že je zapotřebí provést hluboké reformy, nebo dokonce změnit politický systém, protože nevěří, že jsou v něm dnes zastoupeni a že je schopen řešit sociální, environmentální a další problémy.

 

V Manifestu socialistického hnutí hovoříte o hyperburžoazii a pracující většině. To vypadá, jako by tu byly dvě sociální třídy, dva jasně vymezené subjekty.

Současní společenští vědci, ale i mnozí politici se …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě