close search

Za regály supermarketů

Nad knihou Vládci jídla

Kudy vedou cesty jídla, než se dostane do regálu supermarketů? A jak se z potravin stává komodita, která má problematické etické, ekologické i sociální dopady? O tom pojednává kniha italského novináře Stefana Libertiho.

Foto Mike Mozart (CC-BY-SA 2.0)

Všichni jíme, protože musíme. I dnes se přitom tento proces většinou podřizuje logice zisku. Například v supermarketu před regálem plným rajčatového protlaku si typický zákazník vybere ten „italský“ v domnění, že kupuje kus tradice, možná i něco zdravého. Ve skutečnosti drží v ruce průmyslový produkt, často zpracovaný z čínských rajčat pěstovaných pod dohledem paramilitárních struktur v oblasti…

Článek je zamčený.
Pro pokračování se přihlaste nebo zakupte celé číslo A2

přihlásit se / zakoupit číslo

Prohlédněte si naše možnosti předplatného

Newsletter Ádvojky přímo do vaší schránky

odebírat newsletter A2 arrow straight blue icon
banner newsletter image